STØRRELSE OG VÆKST AF CMN

CMN vokser næsten altid i forhold til barnet. Med andre ord vil et CMN normalt fortsætte med at dække det samme hudområde, som ved fødslen. Den mulige størrelse af et CMN kan derfor estimeres ud fra størrelsen ved fødslen i forhold til den dækkede krop. 

Det samlede antal naevier kan også stige efter fødslen, skønt dette ikke altid sker. Det er mere sandsynligt, at det sker hos børn med meget store og flere CMN og nye naevi er altid relativt små, men bør jævnlig kontrolleres hos en hudlæge med speciale i CMN.

 

CMN-klassificering

CMN klassificeres efter den størrelse, de vil være i voksenalderen (kendt som “forventet voksenstørrelse”). Dette er en vanskelig definition at forstå, fordi forskellige dele af kroppen vokser med forskellige hastigheder, men det bruges til at give lægerne en måde at sammenligne forskellige CMN på. Vi definerer ikke længere CMN som lille / medium / stor / kæmpe, men efter størrelsen i voksenalderen af den største og det samlede antal naevier. Normalt, men ikke altid, går disse to mål sammen – med andre ord er meget store CMN normalt ledsaget af mange andre naevier. Disse andre naevier blev tidligere kaldt “satellitter”, men nu betragter vi dem som mindre CMN. De klassifikationer, vi bruger i øjeblikket, forventes voksenstørrelse på <10 cm, 10-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm,> 60 cm.

Det samlede antal andre naevi er klassificeret som: 0, 1-10, 10-20, 20-50, 50-100, 100-200, 200-400,> 400.

Hvis tallet er lille, har lægerne tendens til at tælle dem, men ved for store antal – estimerer de kun.