KAN CMN BEHANDLES MED OPERATION ELLER LASER?

Vi mener, at beslutningen om at blive opereret skal træffes på individuel basis, og afhænger meget af, om plastikkirurger mener, at de kan forbedre udseendet. I tilfælde af et meget stort CMN, er operation ofte ikke mulig. I andre tilfælde skal følgende punkter overvejes:

Mange CMN kan lysne spontant over en årrække. Dette kan overvåges med gentagne fotografier.

Kirurgi har ikke vist sig at reducere risikoen for melanom hos barnet.

Forskning viser, at tidlig operation ikke vist sig at være fordelagtig. I England foretager lægerne ingen rutinemæssig operation før 1 års alderen. Dette er meget individuelt fra land til land.

Overvejelsen om fjernelse af et medfødt modermærke / CMN er meget individuelt fra case til case. Det er klart, at overvejelserne for at fjerne et synligt modermærke i ansigtet er anderledes end fx. et CMN, der er skjult i hovedbunden.

CMN-størrelsen er meget vigtig – vi har fundet ud af, at børn med større CMN var mindre tilfredse med det kosmetiske resultat end de børn der havde små læsioner, som kunne fjernes fuldstændigt.

Antallet af naevier er vigtigt, især hvis barnet har en tendens til at udvikle mange nye, da dette kan reducere fordelen ved at fjerne nogle, da nye hele tiden tilkommer.

Hvis et CMN kan fjernes, for eksempel ved excision eller seriel excision (mere end en operation, men relativt ligetil) kan de kosmetiske fordele let opveje de små risici, der er forbundet med enhver operation. Men hvis en CMN er placeret et vanskeligt sted, derved svære at fjerne operativt, eller hvis CMN er for stort til nogensinde at blive fjernet fuldstændigt, skal disse overvejelser også tages i betragtning. Det er meget vigtigt i disse tilfælde at tage jer ordentlig tid til at beslutte om operation er vejen frem.

Laserterapi kan ikke bruges til behandling af CMN. Det lysner ofte farven, men dette er et midlertidigt fænomen og CMN vil gradvist (eller nogle gange hurtigere) danne mere pigment. Nogle gange ser det ud til, at farven efter repigmentering er lysere, end den var ved fødslen, men forskerne ved nu, at dette er fordi et CMN alligevel skulle lysne over tid og den endelige farve er forbundet med personens eget hår og hudfarve, ikke farven der var tilstede ved fødslen. Det samme gælder dermabrasion eller curettage, som er andre overfladiske fjernelsesteknikker, Curettage  er en gammeldags, forældet teknik og behandlingsform og fjerner kun pigmentet, dvs. lægen skraber kun det sorte eller brune farve væk, men efterlader huden arret, irriteret og rødligt og  CMN er mindst ligeså tydeligt, som inden afskrabningen. Den hårbærende del vedbliver også. Denne teknik tilbydes fortsat i Danmark.

Hvad kan vi gøre ved hårene på et CMN?

Det hårbærende CMN behøver kun at blive behandlet, hvis det forårsager et problem for barnet (fx. Gør det vanskeligt at rengøre et bestemt område) eller hvis barnet bærer sit CMN i ansigtet. En god, elektrisk barbermaskine er bedst til hårfjernelse og klipning af håret snarere end fuldstændig barbering medfører ganske få problemer, da man undgår kløe ved genvækst. Hårfjerningscremer osv. skal aldrig anvendes, da de kan irritere huden. Barbering påvirker ikke mængden eller tykkelsen af de hår, der vokser frem. Genvækst af hår på et CMN efter barbering er generelt langsomt og de nye hår vil have nøjagtigt det samme udseende og føles, som de originale hår, der var tilstede ved fødslen. De fleste forældre finder ud af, at de ikke behøver at barbere et område oftere end en gang hvert 14. dag for at opretholde et tilfredsstillende udseende. Laserhårfjerning er mulig, men skal udføres regelmæssigt over en relativt lang periode og der er brug for generel bedøvelse hos børn under teenageårene. Elektrolyse er langsom og ganske smertefuld og er derfor ikke egnet til store områder.

Psykologiske problemer

Børn, der vokser op med en fremtrædende CMN eller mange CMN på hele deres krop, kan godt have problemer med at tilpasse sig deres anderledes eller synlige forskel, især i teenageårene. Dette er dog en meget individuel ting og varierer afhængigt af barnets personlighed og støtte fra familie og venner.

Det ville være ideelt, hvis vi kunne tilbyde alle børn en vis grad af psykologisk rådgivning/vejledning/supervision i hele deres barndom og opvækst. I London, hos hospitalet: GOSH, har de i øjeblikket en psykologitjeneste til rådighed. Imidlertid er det ikke alle familier, der ønsker psykologisk sparring og desværre har alle hospitaler ikke denne service. I Danmark tilbydes det ikke.

Vi fremmer aktivt involvering af støttegrupper for både forældre og børn, såvel som anbefaling af psykologisk støtte inden overgangen til gymnasiet og læring af nogle specifikke nøgleteknikker til håndtering af deres synlige forskel. 

Læs mere her: https://cmndanmark.dk/index.php/gode-links/